Een platform van een 40-tal organisaties van de sociaal-culturele en artistieke sector in Gent geeft vanavond (21/11 – 18u) in het Palestine Café (shopping center aan het zuid) het startschot van Eye on Palestine. Dit uniek samenwerkingsverband zet een maand lang Palestina in de kijker met films, lezingen, gesprekken, concerten, theater, tentoonstellingen en andere activiteiten (Foto: afbeelding van werk van Mahmoud J. Alkurd)
Deze achtste editie vindt plaats op het ogenblik dat Gaza en Libanon het slachtoffer zijn van brutaal Israëlisch geweld. “De eerste editie vond plaats in 2010 als een filmfestival en ontwikkelde zich daarna tot een gebeuren waarin door middel van diverse kunstdisciplines, debatten en lezingen de Palestijnse realiteit tot in Gent wordt gebracht”, aldus Ludo De Brabander (Vrede vzw).
“Cultuur staat in het hart van de samenleving en houdt de maatschappij op een verbeeldende, kritische manier een spiegel voor. We moeten als sector de handen in elkaar slaan en ons blijven uitspreken tegen elke vorm van racisme, discriminatie en onderdrukking”, aldus Amani El Haddad van het Gents Kunstenoverleg.
De Gentse bevolking heeft zich het afgelopen jaar heel actief getoond met tal van mobilisaties, solidariteitsacties en andere initiatieven. De stad vormt een ideaal biotoop om via diverse expressievormen en communicatiekanalen verhalen te brengen waar ruimte wordt gemaakt voor context, menselijkheid en stellingnames tegen onrecht. ““Elk evenement dat we organiseren draagt het gewicht van deze verhalen”, zegt Firas Hallak van Splinter. “De Israëlische oorlogsmachine heeft niet alleen ons land ingenomen, maar heeft ook geprobeerd om de Palestijnse cultuur tot de zijne te maken. Laat deze verhalen ons herinneren aan de onverzettelijke kracht van een volk dat weigert te worden uitgewist.”
Eye on Palestine brengt meer dan 30 activiteiten op diverse locaties in Gent en eindigt met een benefiet in de Handelsbeurs. Alle informatie over de programmatie is terug te vinden op www.eyeonpalestine.be. Het affichebeeld van deze achtste editie is afkomstig van de activistische Palestijnse kunstenares Laila Shawa uit Gaza, die twee jaar geleden op 82-jarige leeftijd overleed. Het wil ons doen nadenken over het geweld en de popularisering van de Palestijnse strijd.
De hele maand zal het Palestine café in het shopping center aan het zuid, fungeren als ontmoetingsplaats van Eye on Palestine met informatie over de evenementen en waar kunstwerken, foto’s en informatiepanelen worden tentoongesteld. Er zullen ook verschillende activiteiten plaatsvinden, zoals het innaaien van de namen van slachtoffers op tientallen meters doek, een initiatief van manoeuvre waarop al meer dan 7000 Gazanen namen vereeuwigd staan. Mensen worden uitgenodigd om namen te naaien op een, het Palestine café wordt opengehouden door vrijwilligers, onder wie tal van Palestijnse Gentenaars. “Palestijnen in Gent proberen een normaal leven te leiden, maar elke dag zijn onze gedachten bij vrienden en familie die dagelijks met het brutale geweld te maken hebben. We starten de ochtend zonder dat we weten of ze nog leven. Wij willen dat de stad Gent meer doet om zijn verantwoordelijkheid te nemen, aldus Lamis Ali uit Gaza.”
“Uitgerekend vandaag heeft het Internationaal Strafhof een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de voormalige minister van Defensie Yoav Gallant,” zo klinkt het bij Khalil Shaheen die het Palestine Café coördineert, opgelucht. “Dat is een “belangrijke overwinning voor de slachtoffers in Gaza wiens daders eindelijk ter verantwoording zullen worden geroepen”.
Praktisch:
Eye on Palestine loopt van 21 november tot 20 december met een breed aanbod op diverse locaties in Gent.
Het gaat om een initiatief van een 40-tal organisaties: Action Zoo Humain, Arts Canteen, Beitna, Curieus, De Centrale, De Koer, Democrazy, Een Hart voor Vluchtelingen, Gentse Coalitie voor Palestina, GKO, HA Concerts, Hart Boven Hard, La Geste, Labo, Ledebirds, KASK, Kunsthal Gent, manoeuvre, Masereelfonds, Menarg, Moov, NTGent, Oxfam, Palestina Solidariteit, Refu Interim, rokko, SMAK, Sphinx, Splinter, Students4Palestine, Topo Copy, Trefpunt, United Screens for Palestine, Victoria Deluxe, VIERNULVIER, Voem, Vrede, …