OVER EoP

Eye on Palestine Film en Arts Festival is een festival dat kwaliteitsvolle en prikkelende Palestina-gerelateerde film en kunst in België promoot. Sinds haar ontstaan in 2010, is het festival uitgegroeid van een exclusief filmisch programma naar een festival dat ook ruimte schept voor visuele en levende kunst, theater en muziek optredens tezamen met lezingen en debatten. Een internationale curatoren commissie bewaakt de kwaliteit en de relevantie van het festival.

De drijvende kracht achter het festival is tweeledig. Enerzijds is er de wil om vragen op te werpen met betrekking tot de beeldvorming over Palestina en de Palestijnen. De beeldvorming over Palstina heeft immers ook ingrijpende gevolgen voor de samenleving in het superdiverse België. Anderszijds wil het festival een impuls geven aan de culturele sector in België door middel van een platform dat diverse publieken blootstelt aan kritisch en belangrijk werk dat zelden te zien is in commerciële circuits.

Het festival brengt Palestina naar België door het publiek kennis te laten maken met opkomende en gevestigde Palestijnse en internationale regisseurs, kunstenaars, schrijvers, musici, wetenschappers en activisten.

Eye on Palestine is een non-profit sociaal-cultureel project gerealiseerd door een brede waaier van Belgische organisaties en instellingen en vele vrijwilligers.

7de editie Eye on Palestine – towards Convergence

Voor de 7de editie van Eye on Palestine Arts en Film festival werden wij door Under Construction festival gevraagd om een deel van hun festival te cureren.
Eye on Palestine towards convergence brengt deze editie ‘The Processions of the Sun’ en zet politiek gevangenschap in de kijker via historische verkenning van de solidariteit tussen zwart-Amerikanen en Palestijnen.
0pnieuw een prikkelende mix van toonaangevende Palestina-gerelateerde films, debatten en kunst.

In een tijdperk van groeiend verzet tegen staatsgeweld, politieke arrestaties en onrecht wereldwijd, richt deze nieuwe editie van Eye on Palestine zich op de rol van kunst en politiek activisme in het smeden van allianties tussen antikoloniale en bevrijdingsbewegingen. ‘Processions of the sun’ wil niet alleen mechanismen van sociale controle en onderdrukking in het gevangenisregime zichtbaar maken, het wil ook nagaan hoe zwart-Amerikaanse en Palestijnse bewegingen repressie, isolatie en censuur overwinnen en zichzelf zien binnen de bredere context van de internationale solidariteit. Door intellectuelen, kunstenaars en activisten bij elkaar te brengen voor een discussie en bezinning over geschriften van politieke gevangenen, politieke affiches, films, poëzie en ervaringen, wil dit programma het ontwrichtende potentieel van politieke kunst benadrukken om onze politieke verbeelding te vergroten.

Dit programma is een samenwerking tussen de Middle East and North Africa Research Group van de Universiteit Gent, Vrede vzw en Masereelfonds. Met dank aan Stad Gent en Under Construction.

Vorige edities

Eye on Palestine programma editie 2016 »
Eye on Palestine programma editie 2015 »
Eye on Palestine programma editie 2014 »
Eye on Palestine programma editie 2012 »
Eye on Palestine programma editie 2011 »
Eye on Palestine programma editie 2010 »